in Новини
Създадена на 26 Ноември 2023

merki 1През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава рискът от пожари в бита. Най-често пожарите се причиняват в следствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.
За периода от 1 октомври до 21 ноември 2023 г. в Кюстендилска област са възникнали 2 пожара в жилищни имоти. Единият е причинен поради строителна неизправност в комин и неправилно ползване на отоплителни уреди, другият – поради самозапалване в комин.
За същия период на предходната година пожарите са били 9, а 6 от тях са нанесли материални щети. Няма пострадали хора.
РДПБЗН – Кюстендил, съветва да се спазват следните правила при експлоатация на отоплителните уреди през зимата:

merki 2Не оставяйте без наблюдение включени уреди!
При напускане на дома или офиса се убедете, че сте изключили уредите!
Не използвайте нестандартни или саморъчно направени уреди!
Никога не оставяйте горими предмети върху включени електрически уреди или в близост до тях, не ги използвайте за сушене на дрехи!
Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасност от обръщане – това е особено важно за обитателите, особено ако са възрастни, трудно подвижни или болни хора!

Ако не сте почистили комините, времето все още е благоприятно – не отлагайте!

РДПБЗН напомня, че спазването на правилата за пожарна безопасност е отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши както собствеността на хората, така и живота и здравето им!

При възникнал проблем звънете на тел. 112.

in Новини
Създадена на 03 Ноември 2023

evakuacia 1РСПБЗН - Кюстендил оказва периодично методична помощ на различни обекти в града.
На 3 ноември 2023 година в ПМГ 'Проф. Ем. Иванов"- Кюстендил се проведе учебна евакуация с участието на пожарникари и инспектори от службата. Преди евакуацията бе проведено обучение с персонала на училището по пожарна безопасност, а след учебната евакуация бе направена демонстрация в двора на училището по гасене на огън.
evakuacia 10Провежданата превантивна дейност от районната служба е показала своите предимства в дейността ни по намаляване на опасностите от пожари и преодоляване на различни бедствия.
Признателни сме за проявеното разбиране и отговорното отношение към спазване на правилата на пожарна безопасност от страна на ръководството на ПМГ, учителите и учениците.

evakuacia-10
evakuacia-11
evakuacia-12
evakuacia-13
evakuacia-14
evakuacia-15
evakuacia-16
evakuacia-17
evakuacia-18
evakuacia-19
evakuacia-2
evakuacia-20
evakuacia-21
evakuacia-22
evakuacia-23
evakuacia-24
evakuacia-25
evakuacia-3
evakuacia-4
evakuacia-5
evakuacia-6
evakuacia-7
evakuacia-8
evakuacia-9

in Новини
Създадена на 11 Октомври 2023

zanatie 1На 10 октомври 2023 година Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил проведе мащабно учение със силите на единната спасителна система.

Темата бе издирване и спасяване на хора в труднодостъпен планински район – в Осогвската планина над с. Гърляно. Проиграна бе ситуация при интензивни валежи, повишено е нивото на реката – в местността „Жлебо“ над с. Гърляно, част от асфалтовия път е залят от водите и има пропадане на пътни участъци. В резултат на ситуацията е пропаднал лек автомобил в речното корито, в автомобила има затиснати пътници, турист е паднал от скала и е с тежка фрактура. Намиращи се в района туристи, опитвайки се да намерят безопасен маршрут, се загубват в труднодостъпен скалист терен…

Спасителните действия/практическата част от учението/ се осъществяват от екипи на РДПБЗН – Кюстендил, сектор СОД при РДПБЗН – Благоевград, ОДМВР – Кюстендил, ЦСМП – Кюстендил, ОС на БЧК – Кюстендил с Планинска спасителна служба – Кюстендил, (спасително куче за издирване на хора), и доброволци от ДФ „Кюстендил-2013“ при община Кюстендил.

zanatie 2Ситуацията е овладяна – изведени са пътниците от пропадналия автомобил, водачът е затиснат, това налага рязане на автомобила, бързи спасителни действия и с носилки и Utv пострадалите са предадени на медицински екип; нараненият и с тежка фрактура турист е свален от скалата чрез изграждане на въжена линия, екипът на спешна помощ е получил информация от спасителите за състоянието му и има готовност за спешни действия веднага след придвижването му до линейката, а загубилите се туристи са открити от екипа с кучето…

След приключване на практическата част на учението ръководителят комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН – Кюстендил, благодари на всички участници, поздрави ги за професионалната реакция и сподели, че е удовлетворен от добрата координация и взаимодействие между общинската администрация, органите за управление на силите на Единната спасителна система, подобряването на практическите умения на доброволците от Доброволното формирование на Община Кюстендил.

Всички участници в учението се съгласиха, че практическите действия са израз на добра цялостна подготовка на членовете на на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия по оповестяване, събиране на информация, оценка на обстановката, подготовка на предложения за провеждане на спасителни дейности в такива ситуации.

zanatie-1
zanatie-2
zanatie-3
zanatie-4
zanatie-5
zanatie-6
zanatie-7